'Nederlanders eten drie keer meer suiker dan ze zelf denken'

AMERSFOORT - Nederlanders eten veel meer suiker dan ze zelf denken. Ongeveer 95 procent schat de eigen suikerinname aanzienlijk te laag in, aldus het Diabetes Fonds na onderzoek.
 
Veel mensen denken dat ze ongeveer tien suikerklontjes eten per dag, maar dit zijn er daadwerkelijk circa dertig per dag. ''Alarmerend", aldus directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds.
 
''Het is niet gek dat consumenten denken dat ze drie keer minder suiker binnen krijgen, want er zitten onnodig veel suikers in producten waarvan men het niet zou verwachten. Zoals in ontbijtgranen, zuiveldranken, sauzen, dressings en tussendoortjes" , aldus Dessing.
 
Meer dan 1,1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 en er komen er ruim duizend per week bij. De hoge gemiddelde suikerinname heeft grote impact op het ontstaan van deze ziekte.
 
Suiker Terugroepactie
 
Het Diabetes Fonds is inmiddels gestart met een Suiker Terugroepactie. Mensen kunnen op Facebook producten aanmelden waar te veel suiker in zit. Bezorgde consumenten geven daarmee een signaal af aan de voedingsindustrie die volgens het fonds nog niet snel en effectief genoeg bezig is om de suikerinname terug te dringen.
 
Update: 2-10
 
Bron: ANP
Laatste nieuws