Nieuwe techniek op basis van DNA leidt sneller tot bron van voedselvergiftiging
bron: FoodPro Network
DEN HAAG - Door een nieuwe onderzoeksmethode heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) achterhaald welke 20 patiënten ziek zijn geworden door de listeriabacterie gevonden in de vleesproducten van Offerman. De nieuwe techniek maakt het mogelijk het exacte DNA van de listeriabacterie vast te stellen.
Door deze data op te slaan en vondsten te vergelijken is het mogelijk om vaker de bron van een besmetting op te sporen, aldus RTL Nieuws. De nieuwe techniek wordt inmiddels gebruikt voor listeria- en salmonellabesmettingen, maar kan voor veel meer bacteriën worden ingezet.
Eind juli kwamen er bij de NVWA voor het eerst meldingen binnen dat er mogelijk een probleem was met listeria bij het vleesverwerkingsbedrijf Offerman. Via de nieuwe onderzoeksmethode wisten het RIVM en Wageningen Food Safety Research humane besmetting met de bacterie te koppelen aan monsters die bij Offerman waren genomen.
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
26 jun Cursus Voedselwetgeving
-
26 jun Europese Commissie gaat onderzoek doen naar overname Kellanova door Mars
-
26 jun Vion werkt aan verbetering positie flexwerkers
-
26 jun Carrefour betaalt klanten om te koken
-
26 jun ABN AMRO: 'CSRD zal bedrijven in de voedingsindustrie tot actie dwingen'
-
25 jun Staking bij distributiecentra Albert Heijn heeft geen gevolgen voor bevoorrading
-
25 jun ING verwacht hogere prijzen en veel faillissementen in horeca
-
25 jun McCain wil voor 350 miljoen euro investeren in Franse fabrieken
-
25 jun F&B Visierapport | Digitale en duurzame transformatie
-
24 jun La Lorraine investeert 100 miljoen euro in Amerikaanse fabriek
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan