'Nederlandse bedrijven verdienen miljoenen aan sojaimport uit Brazilië'

AMSTERDAM - Albert Heijn verdient naar schatting 40 miljoen euro per jaar aan geïmporteerde soja uit Brazilië. Dat stelt het bureau Profundo in een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Greenpeace. Voor ForFarmers zijn de jaarlijkse inkomsten volgens de onderzoekers 28 miljoen en voor zuivelbedrijf FrieslandCampina 26 miljoen euro.

Nederland is een belangrijke Europese importeur van soja naar de Europese Unie, zowel voor eigen gebruik als voor wederuitvoer naar andere Europese landen. In 2018 was ongeveer 47% van deze invoer afkomstig uit Brazilië. De uitbreiding van de teelt van sojabonen in Brazilië wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing, wat direct en indirect leidt tot grootschalige vernietiging van waardevolle ecosystemen en uitstoot van broeikasgassen.

Op de Nederlandse markt is het gebruik van sojaschroot als belangrijke bron van hoogwaardige eiwitten in mengvoeder voor vlees-, zuivel-en eierproductie de belangrijkste toepassing van soja. In totaal zijn in 2018 in Nederland circa 2 miljoen ton sojaschroot en kleinere hoeveelheden sojabonen en sojaolie geconsumeerd. Sojaschroot was goed voor circa 85% van het totale volume aan sojaproducten dat in Nederland werd verkocht.

Bekijk het rapport hier.

Laatste nieuws