Consumenten kochten minder eten

DEN HAAG - Consumenten hebben in september meer besteed dan een jaar eerder, zelfs nadat dit voor gestegen prijzen was gecorrigeerd. Dat becijferde het CBS. Vooral aan diensten zoals telefoonabonnementen, kappersbezoek of een bezoek aan een voetbalwedstrijd of concert gaven huishoudens meer uit. Vorig jaar golden op verschillende vlakken nog beperkingen vanwege corona. Aan eten besteedden huishoudens minder, net als aan bijvoorbeeld auto's en woninginrichting.

De consumptie van huishoudens lag 2,2% hoger dan een jaar eerder. De uitgaven aan diensten gingen ruim 5% omhoog. Diensten zijn goed voor iets meer dan de helft van alle consumptieve bestedingen van huishoudens, aldus het statistiekbureau.

Aan goederen gaven consumenten wat minder uit. De bestedingen aan duurzame goederen, zoals auto's en woninginrichting, daalden met 2,6%. Ook aan voedingsmiddelen, dranken en tabak gaven huishoudens 2,6% minder uit. De uitgaven aan zaken als aardgas en verzorgingsproducten gingen wel omhoog met 1%.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws