Supermarkten verkopen minder tegen hogere omzet

DEN HAAG - In het derde kwartaal steeg de omzet van winkels in Nederland, maar dat komt volledig door hogere prijzen. Er werden juist minder producten verkocht. Veel winkeliers denken dat de prijzen verder zullen stijgen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De omzet van de detailhandel lag 4,2% boven het niveau van dezelfde periode van vorig jaar. Maar dat komt doordat winkeliers de prijzen verhoogden. De prijzen stegen gemiddeld met 8%. Consumenten kochten juist 3,6% minder spullen.

De meerderheid van de winkeliers (64%) denkt dat de verkoopprijzen in het vierde kwartaal verder zullen oplopen. Aan het begin van het derde kwartaal ging nog maar net iets meer dan de helft uit van een prijsstijging.  

Supermarkten zagen de omzet met 8,6% toenemen, maar ook hier stegen de prijzen. Het aantal verkochte producten daalde met 2%. Speciaalzaken in voeding, zoals kaaswinkels en slagers, verkochten zelfs 8,7% minder spullen, maar door hogere prijzen nam de omzet hier nog nipt toe, met 0,1%.

Niet overal werden er overigens minder producten verkocht. Bij drogisterijen en kleding- en schoenenwinkels gingen wel meer artikelen over de toonbank. Daar staat tegenover dat winkels voor meubelen en woninginrichting het zwaar hadden. Daar nam het volume met maar liefst 16,5%. Ook doe-het-zelfwinkels en winkels in keukens en vloeren kregen een klap, daar daalde het volume met 8,9%.

Webwinkels herstelden van de daling van de omzet waar ze in het eerste halfjaar mee te maken kregen. Maar de stijging van de omzet met 3% bleef wel achter bij die van fysieke winkels.

In het derde kwartaal werden 47 faillissementen van winkels uitgesproken. Dat is ruim het dubbele van de 19 in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal faillissementen ligt wel lager dan in dezelfde periode voor de coronapandemie.

Laatste nieuws