Cacao is minder goed traceerbaar dan gedacht
bron: FoodPro Network
OXFORD - Een nieuw rapport van Trase, een organisatie die zich inzet voor meer transparantie, claimt dat toeleveringsketens van cacao bloot staan aan (illegale) ontbossing. De organisatie meldt ook dat de traceersystemen die bedrijven hanteren vaak niet op orde zijn.
Uit data van Trase blijkt dat er 2,4 miljoen hectare bos is verdwenen in Ivoorkust door de cacaoteelt tussen 2000 en 2019. Een gebied circa de grote van Rwanda. Het betekent volgens de organisatie dat 45% van de ontbossing en verlies aan boskwaliteit is veroorzaakt door de cacaoteelt.
Een kwart van het gebied waar cacao wordt geteeld bevond zich in 2019 in beschermde bossen. Circa 66% van alle cacao uit Ivoorkust wordt geëxporteerd naar de EU en het Verenigd Koninkrijk.
Volgens het onderzoek worden de grote internationale cacaohandelaren het meest blootgesteld aan ontbossing, ondanks dat bedrijven die lid zijn van het Cacao en Bos Initiatief zeggen dat ze 70% van hun directe voorraden in kaart hebben gebracht.
Trase zegt dat de directe voorraden maar een deel van het verhaal vertellen. Handelaren kopen substantiële volumes van tussenhandelaren. In feite werd maar 22% van de cacao export in kaart gebracht in 2019 en het lijkt er niet op dat de situatie is verbeterd, aldus de onderzoekers.
De oplossing is volgens de organisatie een samenwerking tussen bedrijven, overheden en gemeenschappen. Om ontbossing voor cacao te stoppen moeten bedrijven verder gaan dan het volgen van hun eigen toeleveringsketen en investeren in bredere initiatieven.
Laatste nieuws
-
10 sep ME-AT the alternative: Duitse traditionele producten veganistisch gemaakt
-
10 sep 5 Trends voor digitalisering in food
-
10 sep Nespresso lanceert koffieassortiment met composteerbare capsules
-
10 sep PepsiCo investeert meer dan 200 miljoen euro in chipsfabriek in Veurne
-
10 sep Mercadona bereikt doel van 50 winkels in Portugal
-
10 sep Starbucks opent elke drie dagen nieuwe vestiging in India
-
10 sep De toegevoegde waarde van Aptean Food & Beverage ERP bij Tony’s Chocolonely
-
09 sep Deens onderzoek gericht op plantaardige alternatieven voor ei-ingrediënten
-
09 sep Hoe ziet de voedingsindustrie eruit in Spanje?
-
09 sep Intrafood:24: Ingrediënten & inspiratie voor innovatie in de voedingsindustrie 25 & 26 september
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan