Colruyt test onbemand bezorgwagentje

LONDERZEEL - Colruyt test een onbemand bezorgwagentje voor het eerst op de openbare weg. In Londerzeel heeft Collect& Go, de boodschappenservice van Colruyt Group, woensdagochtend voor het eerst een onbemande bezorgwagen de openbare weg opgestuurd.

Colruyt deed dit na tests gedurende een aantal weken op de parkeerplaats van het distributiecentrum in Londerzeel. Het bezorgwagentje rijdt de komende twee maanden het langste onbemande traject ooit in België, 4 kilometer van het Collect&Go distributiecentrum naar het Collect&Go afhaalpunt bij de plaatselijke Colruyt supermarkt. 

“Wij zijn groot geworden met afhalen, maar we spelen in op nieuwe noden”, aldus Tom De Prater, verantwoordelijke van Collect&Go. “We bezorgen nu al in 18 Brusselse en 9 Antwerpse gemeenten met onze eigen bezorgdienst. We willen inzetten op duurzaam bezorgen tot aan de voordeur. Dit is de eerste test met een autonoom voertuig voor de laatste mijl op de openbare weg in België. We zetten in op innovatie, we testen nieuwe opportuniteiten.”

Smart Technics, de innovatieafdeling van Colruyt Group, die onder andere ook de onbemande winkel Okay Direct ontwikkelde, is verantwoordelijk voor het project en ziet ook interesse bij andere formules van de groep.

Het compacte elektrische wagentje van het Estse bedrijf Clevon rijdt volledig autonoom: er is niemand aan boord. Het bezorgwagentje wordt wel in de gaten gehouden op afstand door een medewerker die ook kan ingrijpen wanneer dat nodig mocht zijn. Voorlopig wordt de snelheid beperkt tot 25 kilometer per uur, al kan het voertuig 50 kilometer per uur halen.

De Clevon 1 heeft inmiddels al vergunningen om op de openbare weg te rijden in Estland en Litouwen. In de Verenigde Staten en andere landen zijn er ook aanvragen ingediend. De autonome wagentjes rijden al 2,5 jaar veilig in het stadsverkeer. “Arbeid vertegenwoordigt 80% van de kost voor de laatste mijl,” aldus Sander Sebastian Agur, de CEO van Clevon. “Ook het tekort aan chauffeurs vormt een uitdaging. Dit testproject is een eerste stap: we willen eerst data en feedback verzamelen over het potentieel van deze technologie in België en voor Colruyt Group.”

In België is er nog geen wettelijk kader, maar de regering werkt er wel aan, aldus minister van mobiliteit Georges Gilkinet, die zijn akkoord gaf voor dit proefproject. “Autonome voertuigen hebben een rol in de mobiliteit van de toekomst, ze zijn complementair aan andere vervoersvormen. Internationaal lopen er al veel proefprojecten. We moeten er wel over waken dat we niet dezelfde fouten maken als met andere mobiliteitsvraagstukken. Een file van autonome voertuigen is ook een file.”

Laatste nieuws