Meer dan 500 voedingsbedrijven moeten nog definitieve berekening NOW aanvragen

AMSTERDAM - Op dit moment moeten 526 bedrijven in de voedingsindustrie nog een definitieve berekening NOW aanvragen. Met een extra communicatiecampagne gaat het UWV hen daar op wijzen.

Bedrijven hebben tot en met woensdag 22 februari om hun definitieve omzetverlies door te geven, of uitstel aan te vragen voor hun derden- of accountantsverklaring. Wanneer zij de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het volledige voorschot.

Werkgevers ontvingen bij de NOW eerst een voorschot gebaseerd op een verwacht omzetverlies. Bij de definitieve berekening wordt, aan de hand van de loonsom in de betreffende NOW-periode en het daadwerkelijke omzetverlies, bepaald op welke tegemoetkoming bedrijven daadwerkelijk recht hebben.

In totaal werden over vier periodes 2.035 voorschotten toegekend aan 945 bedrijven in de voedingsindustrie. Het UWV keerde over deze vier periodes 105,2 miljoen euro aan voorschotten uit. Van de 945 bedrijven die in deze vier periodes een of meer voorschotten heeft ontvangen, zijn er 419 klaar met hun aanvraag van de definitieve berekening.

Werkgevers die in een periode meer dan 40.000 euro aan voorschot hebben ontvangen of recht hebben op een definitief bedrag van 40.000 euro of meer, hebben een derdenverklaring nodig van bijvoorbeeld hun boekhouder. Bij een voorschot of definitief bedrag boven 125.000 euro is een accountantsverklaring nodig.

Laatste nieuws