Onbemand bezorgwagentje van Colruyt levert eerste boodschappen aan huis

LONDERZEEL - Na een proef van twee maanden in Londerzeel heeft het zelfrijdende bezorgwagentje van Colruyt dinsdag voor het eerst daadwerkelijk de boodschappen bij drie klanten aan huis bezorgd.

Al sinds eind november test Collect&Go, de boodschappendienst van Colruyt Group, een zelfrijdend elektrisch bezorgwagentje op de openbare weg. Het bestelwagentje pendelt tussen het distributiecentrum van Collect&Go en het afhaalpunt bij de Colruyt-winkel in het centrum van Londerzeel en heeft er inmiddels al meer dan duizend kilometer op zitten.

Gisteren bezorgde de Clevon 1 voor het eerst daadwerkelijk de boodschappen bij mensen aan huis. Collect&Go bracht de adressen van een dertigtal klanten in kaart langs de vaste route van het wagentje, en schreef hen met de vraag of ze hun boodschappen aan huis wilden laten leveren door het onbemande bezorgwagentje.

Smart Technics, de innovatieafdeling van Colruyt Group, die onder andere ook de onbemande winkel Okay Direct ontwikkelde, is verantwoordelijk voor het project en ziet ook interesse bij andere formules van de groep.

Het compacte elektrische wagentje van het Estse bedrijf Clevon rijdt volledig autonoom: er is niemand aan boord. Het bezorgwagentje wordt wel in de gaten gehouden op afstand door een medewerker die ook kan ingrijpen wanneer dat nodig mocht zijn. Voorlopig wordt de snelheid beperkt tot 25 kilometer per uur, al kan het voertuig 50 kilometer per uur halen.

De Clevon 1 heeft inmiddels al vergunningen om op de openbare weg te rijden in Estland en Litouwen. In de Verenigde Staten en andere landen zijn er ook aanvragen ingediend. De autonome wagentjes rijden al 2,5 jaar veilig in het stadsverkeer. “Arbeid vertegenwoordigt 80% van de kost voor de laatste mijl,” aldus Sander Sebastian Agur, de CEO van Clevon. “Ook het tekort aan chauffeurs vormt een uitdaging. Dit testproject is een eerste stap: we willen eerst data en feedback verzamelen over het potentieel van deze technologie in België en voor Colruyt Group.”

Laatste nieuws