Auchan verkoopt supermarkten aan franchisenemers

CROIX - De Franse supermarktgroep Auchan zoekt franchisenemers voor zeven vestigingen. Tot de helft van alle winkels van Auchan zou op termijn een franchisewinkel kunnen worden.

Auchan Retail France wil zeven super- en hypermarkten, die “niet meer in het bedrijfsplan passen”, verkopen. De verkoop zal gevolgen hebben voor 261 vaste werknemers en 15 tijdelijke medewerkers, aldus LSA. Op dit moment is Auchan op zoek naar franchisenemers, maar voor sommige winkels zouden de gesprekken al vergevorderd zijn.

De zet is opmerkelijk, omdat Auchan tot nu toe nauwelijks met een franchisemodel werkt: slechts 39 van de 235 winkels in Frankrijk zijn zelfstandig. Het lijkt erop dat Auchan de trend volgt. In België voeren Delhaize en Intermarché Mestdagh veelbesproken plannen door om winkels te verzelfstandigen, terwijl Carrefour in Frankrijk wil besparen en er ook hypermarkten begint te verzelfstandigen.

De eerste zeven winkels zouden ook bij Auchan nog maar een voorproefje zijn. Volgens de vakbonden wil Auchan franchising op grote schaal gaan ontwikkelen, waarbij mogelijk zelfs de helft van alle winkels een franchise vestiging wordt. Auchan bevestigt die cijfers echter niet.

Laatste nieuws