Bietencampagne weer gestart

DINTELOORD - Vanaf vandaag zijn alle fabrieken van Cosun Beet Company weer actief in de verwerking van suikerbieten. De fabrieken in Dinteloord en Hoogkerk (Groningen) ontvingen deze ochtend de eerste bieten. In de Duitse fabriek in Anklam begon de verwerking al op 6 september.

De startdatum van de Nederlandse bietencampagne ligt dit jaar een week later dan vorig jaar. Door natte en koude weersomstandigheden konden telers gemiddeld pas 3 weken later zaaien. Mede daardoor wordt een kortere campagneperiode dan vorig jaar verwacht.

De verwachte opbrengst is beter dan eerdere inschattingen. Deze ligt op 84 ton bieten per hectare met een suikeropbrengst van 14 ton per hectare, wat iets hoger ligt dan het vijfjarig gemiddelde, maar lager dan vorig jaar. Na een koud voorjaar, een toch wat natte zomer, maar voldoende zonuren in september staan de bietenvelden er momenteel goed bij. Daarnaast was er dit jaar beperkte schade door vergelingsziekte en tot heden ook door bladschimmels. De verwachting voor de totale hoeveelheid te produceren suiker ligt wel iets langer dan in 2022.

Laatste nieuws