ING verwacht gematigde groei in voedingsindustrie in 2024

bron: FoodPro Network
AMSTERDAM - Voor 2024 verwacht ING een productiegroei van 1% van bedrijven in de voedingsindustrie. Door aanhoudende loonstijgingen, afzwakking van de inflatie en overheidsmaatregelen om armoede te bestrijden komt er weer wat meer bestedingsruimte voor Nederlandse huishoudens voor basisbehoeften zoals voeding. Voor de horeca verwachten analisten van ING voor volgend jaar een volumegroei van 0,5%. Dat meldt ING in een sectorupdate.
In 2023 stagneert de productiegroei in de voedingsindustrie. De afzet via de retail staat enigszins onder druk doordat consumenten minder, en andere, producten kopen vanwege sterk gestegen prijzen. De afgelopen maanden treedt er een duidelijke matiging op in het tempo van de prijsstijgingen van voeding in Nederland en in andere belangrijke Europese afzetmarkten.
Na de grote inhaalslag in 2022 verwacht ING voor de horeca in 2023 een volumegroei van circa 3%. Dit betreft deels nog herstel van de coronapandemie, aangezien de horeca in de eerste twee maanden van 2022 nog met beperkingen te maken had. Ondanks een aanhoudend laag consumentenvertrouwen wordt de mindere vraag dit jaar nog gedempt door het omvangrijke financiële steunpakket van de overheid voor huishoudens en door de hogere lonen.
De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting voor het derde jaar op rij met ten minste 3%, onder meer door hogere inkoop-, personeels- en energiekosten. Omdat het lang niet altijd mogelijk is de hogere kosten volledig aan de klant door te berekenen, staan vooral de winstmarges bij restaurants en cafés onder druk. De verwachting is dat consumenten, bij aanhoudend hogere prijzen, een pas op de plaats maken wat betreft etentjes en andere uitstapjes buiten de deur.
Bekijk de sectorupdate van ING hier
Bron: ING
Laatste nieuws
-
16 jul Bevoorrading Jumbo's gaat door ondanks staking uitzendkrachten
-
16 jul Farm Frites bouwt een nieuwe fabriek in Australië
-
16 jul Wat kan AI betekenen voor de voedingsindustrie?
-
16 jul Verbeterde voedingskwaliteit dankzij optimale temperatuurbeheersing
-
16 jul Plantaardig alternatief voor kaas via fermentatie van erwteneiwit
-
16 jul Voorkom one-size-fits-all aanpak in de supply chain
-
15 jul Voedings- en drankenindustrie blijft investeren in verduurzaming
-
15 jul FrieslandCampina zou divisie van Fonterra willen
-
15 jul Carrefour schrapt banen op hoofdkantoor in Italië
-
15 jul TOP: 'Plantaardig alternatief voor braadworst is duurzamer en gezonder'
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan