Kleinverpakking groente anderhalf keer duurder

UTRECHT - De Consumentenbond vergeleek de prijzen van groente in verschillende verpakkingen. Kleine huishoudens zijn flink duurder uit, luidt de conclusie van de Consumentenbond.

De kleinverpakking lijkt een goede oplossing tegen onnodig voedselverspilling, maar volgens de Consumentenbond zorgt het ervoor dat klanten juist een flink stuk duurder uit zijn. Hierdoor kiest een deel van de eenpersoonshuishoudens wellicht toch voor een grotere hoeveelheid.

De Consumentenbond zet in de nieuwste gids een aantal voorbeelden bij verschillende supermarktketens op een rijtje. De ijsbergslamelange van Spar spant de kroon. 100 gram kost €1,15, terwijl 200 gram €0,99 kost. Een prijsverschil van 132%, waardoor de twee keer zo grote zak zelfs goedkoper is. Bij Plus is een verpakking aardappelschijfjes van 200 gram, omgerekend naar een kilo, 83% duurder dan een van 450 gram. De gebroken sperziebonen bij Jumbo zijn in een kleinere verpakking 91% duurder en soepgroente van Vomar 95%. 

De Consumentenbond onderzocht specifiek artikelen waarbij op de zak staat dat het een kleinverpakking is. Daaruit bleek dat de kleinere porties vaak de helft van de reguliere verpakking wegen, maar nooit de helft van de reguliere prijs kosten. In zeven van de acht door de Consumentenbond bekeken supermarkten is een kleinverpakking per kilo anderhalf keer duurder.

Ook grootverpakkingen of voordeelverpakkingen blijken in de praktijk helemaal niet zo voordelig. "In dat geval zou je verwachten dat de kiloprijs van een voordeelverpakking een flink stuk lager is dan die van de 'normale' verpakking", aldus de Consumentenbond,  "Maar die twee ontlopen elkaar meestal bijna niet." De Consumentenbond noemt de sperziebonen van Jumbo weer als voorbeeld: 600 gram voor een kiloprijs van €5,65, tegenover de reguliere verpakking voor €5,73 per kilo. 

 

Bron: Consumentenbond





Laatste nieuws