Bijna 7 procent meer omzet voor supermarkten en speciaalzaken

Nederlandse winkeliers hebben in het derde kwartaal van dit jaar ruim 4% meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder, terwijl er minder werd verkocht. Dat zegt het CBS. De gestegen omzet kwam volgens het statistiekbureau door de hogere prijzen.

Vooral supermarkten en speciaalzaken zetten meer om. Zij zagen hun opbrengsten met bijna 7% stijgen. De verkopen namen respectievelijk met 3 en 4% af in vergelijking met het derde kwartaal van 2022, aldus het CBS. Detailhandelaren zoals supermarkten, drogisterijen, en kledingwinkels verkopen al minder sinds het tweede kwartaal van vorig jaar. De omzetstijging sindsdien kwam door prijsstijgingen.

In de non-foodsector stegen de opbrengsten minder hard, daar was de omzetstijging gemiddeld ruim 1% vergeleken met juli, augustus en september 2022. Ook daar werd minder verkocht, aldus het CBS. Vooral kledingwinkels en schoenenzaken verkochten minder, met afnames van ruim 8 en 7%.

Online nam de omzet toe voor winkels die alleen online hun producten verkopen. Die verhoogden de omzet in het derde kwartaal met ruim 4%. Winkeliers die online en in fysieke winkels verkopen zagen hun online omzet juist met 2% dalen.

Verder nam het aantal faillissementen in de detailhandel toe in het derde kwartaal. Van juli tot en met september moesten 75 bedrijven hun deuren sluiten, een toename van 60% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

 

Bron: ANP

Meer over


Laatste nieuws