Zeelandia gaat banen schrappen

Zeelandia, leverancier van ingrediënten aan brood- en banketbakkerijen, gaat in Nederland reorganiseren. "Daarbij is het onvermijdelijk dat arbeidsplaatsen komen te vervallen", meldt het Zeeuwse bedrijf.

Volgens Zeelandia verkiest de consument steeds vaker de supermarkt boven de ambachtelijke bakkerij voor brood- en banketproducten. "Deze ontwikkeling is enkele jaren geleden al ingezet en ook in de rest van Europa zichtbaar. De oorlog in Oekraïne, die tot een crisis in grondstoffen en energie heeft geleid, heeft die ontwikkeling in een versnelling gebracht", aldus het bedrijf.

De reorganisatie is erop gericht "de continuïteit van de onderneming in de toekomst te garanderen", aldus Zeelandia. Hoeveel banen er verdwijnen, is vooralsnog niet bekend. Topman Frans van Luijk wil nog geen aantallen noemen, omdat er nu nog eerst een adviesaanvraag bij de ondernemingsraad loopt. Het bedrijf heeft 3200 werknemers. Van hen werken ongeveer 450 mensen in Nederland.

Volgens Zeelandia heeft de structurele verschuiving van ambacht naar supermarkt effect op de winstgevendheid van de organisatie. Daardoor is het bedrijf genoodzaakt om kostenbesparingen door te voeren.

Het personeel is donderdag geïnformeerd over de reorganisatie. De komende weken vindt overleg plaats met de ondernemingsraad over de uitwerking hiervan.

 

Bron: ANP

Meer over


Laatste nieuws