Voedingsmiddelen 7,3 procent duurder

De inflatie in november lag op 1,6% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het CBS bij een eerste raming. De prijsstijgingen keerden daarmee weer terug na een negatieve inflatie, ook wel deflatie genoemd, in oktober. In die maand daalde het gemiddelde prijsniveau met 0,4%. Dat kwam vooral doordat de energieprijzen in oktober flink lager waren dan de hoge niveaus van vorig jaar.

In november was sprake van een minder scherpe daling van de energieprijzen dan in oktober. Exclusief energie bedroeg de inflatie in november 4,1%. In oktober was dat 5,1%. In de eerste helft van 2023 was de inflatie zonder energie en motorbrandstoffen hoger dan nu, met een piek van 8,1% in februari en maart.

De stijging van de inflatie wil niet zeggen dat de prijzen in november zijn gestegen ten opzichte van oktober. Volgens de snelle raming waren prijzen voor consumenten in november 1,1% lager dan in oktober. Op 12 december zal het CBS de volledige inflatiecijfers publiceren.

De prijsontwikkeling van energie, zoals gas, elektriciteit en stadsverwarming, heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. Dit komt met name door de hoge prijzen vorig jaar. De prijzen van energie zijn nu een stuk lager dan in 2022. Energie inclusief motorbrandstoffen werd deze maand ruim 25% goedkoper. In oktober zakte energie al dik 40% in prijs.

In de supermarkt stegen de prijzen in november iets minder hard dan een maand eerder. De prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak waren deze maand nog 7,3% hoger dan een jaar eerder. In oktober werden deze goederen 8,7% duurder.

Volgens de Europese meetmethode, die net iets anders is dan die van het CBS, stegen de prijzen in november met 1,4% op jaarbasis. In oktober was sprake van een prijsdaling van 1%. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning. Later op de dag wordt het inflatiecijfer voor de hele eurozone bekendgemaakt.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws