Voedingsmiddelengroothandels zetten 2% meer om in derde kwartaal 2023

In het derde kwartaal van 2023 heeft de groothandel en handelsbemiddeling binnen de voedingsmiddelensector 2% meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Binnen dit segment gingen er 8 bedrijven failliet in het derde kwartaal. Dat waren er een jaar eerder 5. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. 

De groothandel als geheel in Nederland heeft in het derde kwartaal voor het tweede kwartaal op rij minder omzet geboekt. De daling in het afgelopen kwartaal bedroeg 6,4%.

De groothandel in olie en steenkool had te maken met een omzetkrimp van 21% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Vanaf het eerste kwartaal van 2021 nam de omzet van de oliehandel sterk toe. Dat kwam vooral door de hogere brandstofprijzen. Na het derde kwartaal van vorig jaar vlakte de omzetgroei af in vergelijking met voorgaande kwartalen.

Ook in de groothandel in chemische producten ging de omzet met ruim een vijfde omlaag. Groothandelaren in ICT-apparatuur zagen hun inkomsten eveneens flink afnemen. De sector groente en fruit (plus 11%) en in de groothandel in gereedschapswerktuigen (plus 20%) groeiden wel afgelopen kwartaal.

Laatste nieuws