Tarieven Skal gaan in 2024 circa 10% omhoog

Skal Biocontrole heeft de tarieven voor 2024 gepubliceerd. De tarieven worden jaarlijks aangepast aan de stijgende lonen en prijzen en aan ontwikkelingen in het toezicht houden en certificeren. In 2024 is er sprake van een gemiddelde stijging van de bijdragen van 10%. Dit is grotendeels te verklaren door een stijging in de loonkosten.

Om ervoor te zorgen dat de biologische sector toegankelijk blijft voor kleinschalige bedrijven heeft minister Adema van LNV besloten dat vanaf 2024 bedrijven met een jaarlijkse omzet kleiner dan 50.000 euro in het voorgaande jaar die 100% biologisch zijn de jaarbijdragen niet hoeven te betalen.

De vrijstelling voor de kleine bedrijven geldt niet voor de overige tarieven met betrekking tot bijvoorbeeld de aanmelding, perceelsregistratie of het aanvragen van een ontheffing. Voor kleine verkooppunten zijn al uitzonderingsmogelijkheden van kracht waardoor zij zich niet hoeven laten certificeren voor het kunnen verkopen van losse biologische producten.

Skal is een stichting zonder winstoogmerk en wordt voor ongeveer 30% gefinancierd door het ministerie van LNV. De overige 70% zijn inkomsten uit jaarbijdragen, inspecties, productspecificaties en dergelijke. Deze bedragen worden via ‘retributies’ bij biologische bedrijven in rekening gebracht.

De tarievenstructuur van Skal is gebaseerd op toezichtarrangementen per doelgroep. Per doelgroep gelden aparte tarieven. In 2024 is er sprake van een gemiddelde stijging van de bijdragen van 10%. Dit is grotendeels te verklaren door een stijging in de loonkosten.

Het volledige tarievenblad 2024 op de website van Skal.

Laatste nieuws