EFSA wijst op risico's van anorganisch arseen in levensmiddelen

Blootstelling van de consument aan anorganisch arseen in levensmiddelen is volgens de EFSA een risico voor de volksgezondheid. De Europese Commissie had de EFSA gevraagd de beoordeling van anorganisch arseen te actualiseren en nieuwe onderzoeksresultaten naar de toxische effecten in deze beoordeling te betrekken. De EFSA heeft diverse externe belanghebbenden geraadpleegd over het ontwerpadvies.

Arseen is een veel voorkomende contaminant. Het komt voor in verschillende vormen, afhankelijk van de chemische structuur. Het huidige advies van de EFSA richt zich op anorganisch arseen. Voedsel is de belangrijkste bron van blootstelling aan anorganisch arseen voor de bevolking in Europa. De belangrijkste bijdragen aan blootstelling aan de voeding zijn rijst, producten op basis van rijst en granen en producten op basis van granen.

Langdurige inname van anorganisch arseen wordt in verband gebracht met een reeks nadelige effecten op de menselijke gezondheid, waaronder sommige vormen van kanker. Voor de beoordeling beschouwde de EFSA de verhoogde incidentie van huidkanker in verband met anorganische arseenblootstelling als het meest relevante schadelijke effect. De deskundigen concludeerden dat het waarborgen van bescherming tegen huidkanker ook beschermend zal zijn tegen andere potentieel schadelijke effecten.

Bij de beoordeling van genotoxische en kankerverwekkende stoffen die onopzettelijk in de voedselketen aanwezig zijn, berekent de EFSA een blootstellingsmarge voor consumenten. De MOE is een verhouding van twee factoren: de dosis waarbij een klein, maar meetbaar nadelig effect wordt waargenomen, en de mate van blootstelling aan een stof voor een bepaalde populatie. Een lage MOE betekent een groter risico dan een hogere MOE. Op basis van de beschikbare gegevens zou een MOE van 1 of minder overeenkomen met een blootstellingsniveau aan anorganisch arseen dat kan worden geassocieerd met een verhoogd risico op huidkanker.

Bij volwassenen zijn de MOE’s tussen 2 en 0,4 voor gemiddelde consumenten en tussen 0,9 en 0,2 voor mensen met een hoge consumptie van risicovolle producten. Deskundigen concludeerden dat dit een gezondheidsprobleem geeft. De EFSA beoordeelt ook de potentiële risico’s in verband met blootstelling aan biologisch arseen in levensmiddelen. Zodra deze risicobeoordeling is voltooid, zullen de mogelijke risico’s van gecombineerde blootstelling aan organisch en anorganisch arseen in levensmiddelen worden beoordeeld.

 

Bron: EFSA

Laatste nieuws