Stakingen op vier locaties van Ausnutria

Werknemers van Ausnutria leggen vanaf maandag het werk neer in de fabrieken in Leeuwarden, Heerenveen, Ommen en Kampen. Het zuivelbedrijf wil reorganiseren. De vestiging in Ommen wordt gesloten en op de vestigingen Kampen en Leeuwarden verdwijnen er banen. FNV en CNV Vakmensen eisen een betere ontslagvergoeding voor het personeel dat moet vertrekken.

Ausnutria is vooral actief op de Chinese markt en volgens het bedrijf krimpt die markt. Daarom moet er een reorganisatie komen. De fabriek in Ommen gaat dicht en de productie wordt verplaatst naar Heerenveen. Voor 69 medewerkers wordt er collectief ontslag aangevraagd.

In de vestiging in Kampen gaat het om 22 ontslagen en in Leeuwarden gaan er nog eens 60 banen verdwijnen waarvan 30 via ontslag en de overige door vacatures niet meer in te vullen. In totaal worden er dus 121 full time banen geschrapt.

FNV en CNV Vakmensen eisen een betere ontslagvergoeding. Ausnutria biedt nu 0,6 maandinkomen per gewerkt dienstjaar. De vakbonden hebben een ultimatum neergelegd bij Ausnutria waarin zij dezelfde ontslagvergoeding eisen als eerder met FrieslandCampina is afgesloten.

Bij FrieslandCampina zijn er de afgelopen tijd ook reorganisaties geweest. Dat bedrijf biedt iedereen onder de 40 jaar voor elk gewerkt dienstjaar een maandloon. Werknemers van boven de 40 jaar krijgen 1,5 maandloon per gewerkt jaar. De bonden willen dat dit ook gaat gelden voor de werknemers van Ausnutria.

Om de eisen kracht bij te zetten wordt er gestaakt. Aanstaande maandag leggen werknemers het werk neer in Leeuwarden en Heerenveen. Leden op de vestigingen Kampen en Ommen krijgen begin volgende week een oproep om te staken.

Laatste nieuws