In totaal 126 recalls en waarschuwingen voor voedingsmiddelen in 2023

De NVWA meldde in 2023 in totaal 126 recalls en waarschuwingen voor voedingsmiddelen in Nederland. De meeste meldingen werden afgegeven vanwege allergenen. Daarnaast ging het om terughaalacties vanwege 'vreemde delen' in voedingsproducten, besmettingen met Listeria of Salmonella en om fouten op het etiket.

In 2023 deed de NVWA 61 meldingen vanwege allergenen. Daarnaast hadden 19 recalls en waarschuwingen te maken met aanwezigheid van vreemde delen in producten. Daarbij kon het gaan om stukjes metaal, glas, plastic of rubber.

Er werden 8 producten teruggehaald vanwege een besmetting met Listeria en voor 7 producten was er een recall omdat er Salmonella in was aangetroffen. Drie keer werd een product vanwege een E.coli-besmetting teruggeroepen.

In 2023 gaf de NVWA in totaal 5 meldingen van een fout op het etiket en ook werd 5 keer een product teruggeroepen vanwege een overschrijding van de norm voor een bepaald toxine. Er waren 4 terugroepacties vanwege een productiefout en ook werden 4 keer producten teruggehaald vanwege een te hoog gehalte aan een residu van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen.

Laatste nieuws