FrieslandCampina sluit jaar af met miljoenenverlies

FrieslandCampina heeft vorig jaar een verlies van 149 miljoen euro geleden. FrieslandCampina verkocht minder melk, kaas en andere zuivelproducten, doordat mensen minder te besteden hadden. Tegelijkertijd had FrieslandCampina last van lagere marktprijzen en maakte het bedrijf hoge reorganisatiekosten.

Het nieuws volgt op de aankondiging van een grote reorganisatie bij FrieslandCampina, waarbij in twee jaar 1800 van de 22.000 banen bij het bedrijf verdwijnen. Ruim de helft van deze banen schrapt het bedrijf in Nederland.

De meer dan 15.000 leden-melkveehouders die uiteindelijk eigenaar zijn van het zuivelconcern krijgen ook geen contante nabetaling, wat te vergelijken is met dividend. "Een teleurstelling, zeker gelet op de gestegen kosten voor onze leden en de kosten voor verdere verduurzaming op het boerenerf", aldus topman Jan Derck van Karnebeek.

De leden-melkveehouders krijgen voor hun melk garantieprijzen van FrieslandCampina. Maar het bedrijf kwam vorig jaar in de problemen door die opzet, omdat de marktprijzen sterker daalden dan de aan melkveehouders gegarandeerde prijzen.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws