Arla Foods Ingredients investeert in elektrische warmtepompsysteem

Arla Foods Ingredients investeert in een elektrische warmtepomp in de belangrijkste productievestiging in Denemarken. Het project vraagt een investering van 32 miljoen euro. De installatie kan naar verwachting in de loop van 2025 in gebruik genomen worden. Dat meldt Arla Foods Ingredients.

Het warmtepompsysteem zal 2,8 megawatt elektriciteit kunnen omzetten in 8 megawatt warmte. Daarmee zal de uitstoot van broeikasgassen van de locatie met naar schatting 14.500 ton CO2-equivalent per jaar verminderen. Dat betekent een reductie van 22% vergeleken met 2023. 

Arla Foods Ingredients past al langer elektrische systemen toe. De lessen die zijn getrokken uit kleinere investeringen in warmtepompen hebben geleid tot het ontwerp van het volledig geïntegreerde systeem, dat energie uit gekoeld water zal opvangen. De resulterende warmte zal worden ingevoerd in het 90°C warmtedistributienetwerk van de fabriek, dat warm water levert voor processen zoals sproeidrogen om wei-ingrediënten in poedervorm te maken.

Paul van Rooij, Vice President Supply Chain bij Arla Foods Ingredients, zei: “Er is een groeiende vraag naar onze producten over de hele wereld, maar het is essentieel dat we duurzaam groeien. Efficiënte elektrificatie en een verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen staan ​​centraal in Arla’s inzet om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Deze innovatieve warmtepomptechnologie zal ons in staat stellen ons energiesysteem te splitsen, zodat we duurzamer opgewekte warmte kunnen leveren aan gebruikers met lagere temperaturen, terwijl we onze inspanningen kunnen kanaliseren in de ontwikkeling van betere oplossingen voor onze weinige behoeften op het gebied van hoge temperaturen. Het is opnieuw een belangrijke mijlpaal op onze weg naar CO2-reductie.”

De warmtepompfaciliteit bij Danmark Protein zal een blauwdruk bieden voor soortgelijke projecten op andere locaties van Arla Foods Ingredients.

Meer over


Laatste nieuws