Formo en Those Vegan Cowboys maken samenwerkingsafspraken

Het Duitse bedrijf Formo en Those Vegan Cowboys uit Gent gaan samenwerken om via precisiefermentatie caseïnes te produceren als basis voor een diervrij alternatief voor kaas. De samenwerking brengt 60 wetenschappers op het terrein van precisiefermentatie bijeen en moet er toe gaan leiden dat de verdere ontwikkeling van caseïnes efficiënter en korter wordt en de productievolumes groter. 

Met precisiefermentatie is het mogelijk om zuivel-identieke eiwitten zoals caseïne te produceren met behulp van micro-organismen in plaats van zoogdieren. In geschikte micro-organismen worden caseine-producerende genen tot uitdrukking gebracht, die vervolgens middels fermentatie caseïne aanmaken.

Formo is actief vanuit Berlijn en Frankfurt. Formo bestaat sinds 2019 en combineert synthetische biologie, microfermentatie en precisiefermentatie om op grote schaal bio-identieke caseïne-eiwitten te produceren.

Those Vegan Cowboys is het bedrijf van Jaap Korteweg en Niko Koffeman, de oprichters van De Vegetarische Slager. Ze startten Those Vegan Cowboys nadat ze De Vegetarische Slager aan Unilever hadden verkocht. In een laboratorium in Gent werken meer dan 30 wetenschappers aan precisiefermentatie.

Those Vegan Cowboys wordt geleid door CEO Hille van der Kaa en CTO en COO Will van den Tweel. Those Vegan Cowboys startte eind 2023 een investeringsronde van 15 miljoen euro om op grotere schaal gras via precisiefermentatie te kunnen omzetten in caseïne.

Meer over


Laatste nieuws