Cacaoprijs verder omhoog
bron: FoodPro Network
De prijs van cacao is maandag op de beurs van New York voor het eerst boven de 9000 dollar per ton uitgekomen. Daarmee is de grondstof voor chocolade nu duurder dan koper, waarvan een ton minder dan 9000 dollar waard is. Alleen deze maand zijn de prijzen van cacao al 60 procent gestegen; in 2024 zijn deze al verdubbeld. De oorzaak ligt onder meer bij slechte oogsten en zieke cacaobomen in West-Afrika, waar de meeste cacao ter wereld vandaan komt.
Reuters meldde eerder deze maand al dat grote cacaofabrieken in Ivoorkust en Ghana de productie hebben stopgezet of verlaagd omdat zij de bonen niet meer kunnen betalen. Die landen zijn samen goed voor bijna 60 procent van de wereldwijde cacaoproductie. De fabrieken verwerken de bonen tot onder meer cacaoboter.
Chocoladefabrikanten zijn daarvan afhankelijk om bijvoorbeeld chocoladerepen te kunnen maken, en kunnen niet aan de slag Dit had ook te maken met de gestegen prijzen van suiker.
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
26 apr Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken
-
26 apr Lagere omzet en marge voor Corbion
-
26 apr Unilever-topman wil realistische duurzaamheidsdoelen
-
26 apr Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996
-
26 apr Arla Foods Ingredients neemt activiteiten in wei over van Volac
-
26 apr Ahold Delhaize opent tech-studio in Roemeniƫ
-
26 apr Jumbo neemt distributiecentrum voor versproducten in Nieuwegein in gebruik
-
26 apr 5 Trends voor digitalisering in food
-
26 apr Podcast Webinar | Wat is digitale transformatie en hoe zet je de volgende succesvolle stap?
-
25 apr Duitse vleesconsumptie nam in 2023 met 0,8% af
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan