Gezonder en duurzamer eten kan volgens studie voor hetzelfde geld
bron: FoodPro Network
Gezonder en duurzamer eten hoeft niet duurder te zijn. RIVM-onderzoeker Reina Vellinga concludeert dat in een proefschrift waarmee ze promoveert aan Wageningen University & Research. Volgens haar onderzoek is klimaatvriendelijker en gezonder eten mogelijk voor kosten vergelijkbaar met die van de huidige voedingspatronen. Dit geldt voor mensen uit alle sociaaleconomische groepen.
Volgens de studie valt flink wat winst te behalen met bescheiden toenames in plantaardig voedsel en het minder consumeren van zuivel, rood vlees en bewerkt vlees. Met zulke aanpassingen zou de opvolging van de richtlijnen voor gezonde voeding met ongeveer de helft toenemen. De uitstoot van broeikasgassen zou tussen de 19 en 24 procent lager uitvallen dan bij het huidige dieet.
Gezondere voedingspatronen en milieuwinst gaan dus vaak hand in hand. De veranderingen die daaraan bijdragen, komen echter niet vanzelf. De overheid kan hieraan bijdragen door bijvoorbeeld gezond en duurzaam voedsel goedkoper te maken en ongezonde en niet-duurzame producten juist zwaarder te belasten, suggereert de onderzoeker.
Verder zou de overheid volgens Vellinga bedrijven kunnen verplichten hun voedingsmiddelen gezonder en duurzamer te maken. Dat kan bijvoorbeeld door minder suiker, zout en verzadigde vetten toe te staan. Het huidige beleid voor gezonder en duurzamer eten is volgens de promovenda onvoldoende en te versnipperd.
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
26 apr Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken
-
26 apr Lagere omzet en marge voor Corbion
-
26 apr Unilever-topman wil realistische duurzaamheidsdoelen
-
26 apr Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996
-
26 apr Arla Foods Ingredients neemt activiteiten in wei over van Volac
-
26 apr Ahold Delhaize opent tech-studio in Roemeniƫ
-
26 apr Jumbo neemt distributiecentrum voor versproducten in Nieuwegein in gebruik
-
26 apr 5 Trends voor digitalisering in food
-
26 apr Podcast Webinar | Wat is digitale transformatie en hoe zet je de volgende succesvolle stap?
-
25 apr Duitse vleesconsumptie nam in 2023 met 0,8% af
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan