Nederland grootste bierexporteur EU

Nederland was vorig jaar wederom de grootste exporteur van bier binnen de Europese Unie. Dat meldt het CBS, dat de handel in bier, bevroren aardappelproducten als friet en chocolade heeft onderzocht. Nederland voerde vorig jaar voor 2 miljard euro aan bier uit. Dat was meer dan België, dat in 2023 voor 1,7 miljard euro aan bier exporteerde.

Het meeste bier uit Nederland gaat naar de Verenigde Staten, maar ook steeds meer naar Frankrijk, Zuid-Afrika en Paraguay. Belgisch bier wordt met name geëxporteerd naar Frankrijk en Nederland. Van alle alcoholhoudende dranken die Nederland binnenkomen, komt 19 procent uit België. 58 procent daarvan bestaat uit bier, heeft het CBS berekend.

Sinds de eerste vergelijkingen in 1988 heeft Nederland een voorsprong op de zuiderburen als het gaat om de handel in bier, al is deze in de loop der tijd wel steeds kleiner geworden, merkt het CBS op. België is de afgelopen twintig jaar namelijk veel meer bier gaan verhandelen.

België verdient dan weer meer aan de uitvoer van bevroren aardappelproducten, waarvan ongeveer een vijfde uit friet bestaat. In twee jaar tijd is de exportwaarde daarvan meer dan verdubbeld tot 3,4 miljard euro vorig jaar. Die stijging schrijft het CBS toe aan een toename van het aantal frietfabrieken en hogere exportprijzen. Belgische friet gaat met name naar landen in de buurt, maar de export richting landen zoals Saudi-Arabië, Australië en Zuid-Afrika is het hardst gegroeid.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws