De grootste culinaire spelshow voor hospitality studenten: de finale van de CuliQuiz

Na een spannende voorronde en halve finale is het eindelijk tijd voor de finale van de CuliQuiz School Battle op maandag 22 april. In een grote culinaire spelshow, gepresenteerd door Sita Vermeulen en Tjitze van der Dam, nemen de tien beste ROC’s van Nederland het tegen elkaar op in het H20 eSports Stadium in Purmerend. Deze studenten hebben zich gekwalificeerd door twee online rondes te doorstaan en zijn nu klaar om te strijden voor de titel van ‘CuliQuiz kampioen 23/24.

CuliQuiz Schoolbattle

De CuliQuiz heeft als missie de jonge doelgroep enthousiast te maken voor het culinaire vakmanschap. Het jaarprogramma van de CuliQuiz begon in september 2023 met een eerste online kwalificatieronde. De twee beste studenten van de school kwalificeerden zich voor de halve finale. Deze werd online gespeeld met een livestream en speciale quiztool, hier konden de 10 beste teams zich kwalificeren voor de finale.

In de tussentijd konden de studenten en andere culinaire liefhebbers hun kennis blijven testen op de Instagram @CuliQuiz. Hier kun je dagelijks meedoen met culinaire vragen in de story’s en je kennis op peil houden met culi-weetjes. 

Finale

De finale belooft een grootse spelshow te worden, gevuld met vragen in diverse categorieën waarin studenten worden uitgedaagd op verschillende aspecten van culinaire kennis. Van warenkennis en technieken tot wereldkeukens en wijnen, elke ronde is ontworpen om de diepgaande kennis en passie van de deelnemers voor de culinaire wereld te testen.

Het initiatief komt van Tjitze van der Dam, voormalig chef in de topgastronomie. Het idee is ontstaan in corona waar Tjitze een dagelijkse quiz op zijn Instagram plaatste, met groots succes werd er dagelijks door meer dan 1000 deelnemers meegedaan. Met zijn bedrijf Culinair AnnoNu organiseert hij bijzondere culinaire evenementen en wil hij mensen inspireren. Het CuliQuiz jaarprogramma wordt ondersteunt door diverse partners die net als Tjitze willen investeren in de toekomst van de hospitality sector, hij zegt hierover: ‘Gamification is wat mij betreft de nieuwe manier voor educatie, met de CuliQuiz wil ik de nieuwe generatie inspireren en motiveren om op een interactieve manier culinaire kennis te verbeteren. Net als de landelijke (v)mbo heeft de hospitality sector last van een deuk in zijn imago. Door middel van de CuliQuiz willen we laten zien dat vakkennis nodig is om het ambacht te bewaken’.

Laatste nieuws