Frans verbod plantaardige vleesnamen uitgesteld
bron: FoodPro Network
Voor de tweede keer in een paar jaar heeft de Franse hoogste administratieve rechtbank een regeringsdecreet stopgezet dat de namen van vlees voor plantaardige producten, zoals 'vegetarische worst' of 'burger', verbiedt, in afwachting van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie ( HvJ).
Na een beroep van zes producenten van plantaardig voedsel heeft de Franse rechter in kort geding het decreet op woensdag (10 april) opgeschort. De wet voorzag in een lijst met verboden slagerij- of vleeswarentermen, zoals ‘steak’, ‘escalope’ of ‘jambon’, om plantaardige producten op de markt te brengen.
De Franse regering beloofde het decreet op 27 februari van dit jaar te publiceren, omdat het een toezegging was om boeren op straat te laten protesteren, om de Franse veehouders te beschermen en verwarring onder de consumenten te voorkomen.
Het besluit zou op 1 mei 2024 in werking treden. Maar de Raad van State zei in zijn uitspraak dat er ernstige twijfels waren over de wettigheid van het verbod, zo staat in een persbericht. Een advies van het Hof van Justitie wordt in de komende maanden verwacht. Op 29 juni 2022 had de Raad van State al een ander vrijwel identiek besluit opgeschort.
De Raad van State oordeelde dat “een verbod vanaf 1 mei de belangen van bedrijven die deze producten op de markt brengen, ernstig en onmiddellijk zou schaden.”
Ze zouden te maken krijgen met “een aanzienlijke omzetdaling”, ook al “de meeste omzet komt uit deze producten”. De termen ‘veggie steak’ of ‘veggie bacon’ worden ‘soms al heel lang gebruikt, zijn ingeburgerd’ en verschijnen zelfs op de menukaarten van restaurants, voegde de Franse rechtbank eraan toe in de persverklaring.
Het decreet zou kunnen resulteren in “kosten in verband met veranderingen aan de verpakking” en “marketingstrategie”, legde de Raad uit.
Laatste nieuws
-
17 mei PepsiCo investeert meer dan 200 miljoen euro in chipsfabriek in Veurne
-
17 mei Fonterra overweegt activiteiten in consumentenproducten te verkopen
-
17 mei Voedingsspeciaalzaken verkopen meer producten
-
17 mei Haribo en Lidl bereiken akkoord
-
17 mei Crisp introduceert een blikje biodiversiteit
-
17 mei ING: 'Druk op aanbod grondstoffen tempert productie voedingsindustrie'
-
17 mei GFSI erkende standaarden: enkele voor- en nadelen
-
17 mei Hoe ERP-oplossingen helpen bij het aanpakken van de grootste uitdagingen in de vleesindustrie
-
17 mei Volautomatisch wegen, etiketteren en verpakken (video)
-
16 mei Albert Heijn investeert in de toekomst van de eigen varkensketen en verbetert dierenwelzijn
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan