Cacaoprijzen breken records

Cacaoprijzen rijzen de pan uit. De cacaoprijs heeft vrijdag de recordniveaus van deze week aangescherpt en noteerde een prijs van boven de 11.000 dollar per ton. Dit komt neer op een stijging van meer dan 150 procent sinds de start van dit jaar.

Teruglopende voorraden zijn de hoofdoorzaak van deze prijsstijging, die wordt gedreven door slecht weer en plantziektes in belangrijke productiegebieden zoals Ivoorkust en Ghana. Tegelijkertijd blijft de beloning voor lokale boeren achter, waardoor ze niet kunnen investeren in een uitbreiding van de productie om de vraag bij te benen, aldus Bloomberg.

De problemen lijken zich op te stapelen, want de productievoorspellingen van cacao voor Nigeria zijn naar beneden bijgesteld, nu het land zich opmaakt voor enorme overstromingen. Meer dan 90 procent van de cacaoproductie van Nigeria bevindt zich in gebieden die te maken krijgen met overstromingen.

De mondiale productie zal naar verwachting zo'n 374.000 ton achterlopen op de vraag dit seizoen, verwacht de International Cocoa Organization.

Er zijn al cacaohandelaren die helemaal geen bonen meer hebben. Zowel in Ghana en Ivoorkust worden leveringen uitgesteld. 

Laatste nieuws