China hint op maatregelen tegen Europees varkensvlees

China denkt steeds nadrukkelijker over vergeldingsmaatregelen tegen de Europese Unie, die meerdere onderzoeken doet naar mogelijk oneerlijke concurrentie door Chinese bedrijven. Staatskrant Global Times meldt dat het Chinese bedrijfsleven de autoriteiten willen vragen om een antidumpingonderzoek te openen naar varkensvlees uit de Europese Unie.

Onlangs hintte dezelfde staatskrant op andere mogelijke represailles. Een kenner van de auto-industrie riep in een interview met Global Times op om de importtarieven te verhogen voor auto's met grotere motoren, wat Duitse fabrikanten als Mercedes-Benz en BMW zou raken.

De handelsspanningen tussen de Europese Unie en China liepen op nadat de EU onderzoek had aangekondigd naar subsidies voor elektrische auto's uit het Aziatische land. Ook opende de Europese Commissie onlangs meerdere onderzoeken naar aanbestedingen waar Chinese bedrijven mogelijk met staatssteun aan meedoen.

China is werelds grootste importeur van varkensvlees. Het land importeerde vorig jaar ruim 1,5 miljoen ton varkensvlees, waarvan meer dan de helft uit Europa kwam. Maar de Chinese import uit de Europese Unie daalt al wel enkele jaren op rij. Zo lag de export naar China vorig jaar ruim de helft lager dan twee jaar eerder.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws