Those Vegan Cowboys zet stappen in precisiefermentatie

Those Vegan Cowboys werkt aan de productie van caseïne op basis van precisiefermentatie. CEO Hille van der Kaa stelt tegen Eiwittrends dat het bedrijf inmiddels in staat is om een caseïne te produceren die vrijwel identiek is aan caseïne uit koemelk. Het bedrijf is er zelfs in geslaagd een eiwit te produceren, met een betere stretch en een ander smeltgedrag dan de dierlijke variant.

De innovatie brengt een belangrijke kostenreductie voor afnemers die bijvoorbeeld mozzzarella op pizza's willen verwerken, aldus Van der Kaa. Wanneer het mogelijk is om een mozzarella te produceren met een beter functionerende caseïne dan is er minder van nodig en wordt het product goedkoper. Daarnaast gaat de productie gepaard met minder CO2-uitstoot, veel minder landgebruik en veel minder waterverbruik.

Those Vegan Cowboys werkt aan opschaling van de productie. De fermentor in het laboratorium kan 300 liter produceren. Om caseïne aan 8 industriepartners te leveren zijn grotere hoeveelheden nodig. Dat gebeurt via de Bio Base Europe Pilot Plant in Gent. Het plan is om de productie in deze faciliteit volgend jaar verder op te schalen. Daarna hoopt het bedrijf een eigen faciliteiten te realiseren.

Those Vegan Cowboys test zelf ook het produceren van plantaardige alternatieven voor camembert, brie, fetakaas en mozzarella. Daarbij werkt het bedrijf ook met plantaardige vetten en een microbieel stremsel. Daarnaast is er een joint venture met Westland Kaas.

Meer over


Laatste nieuws