Vleesconsumptie in Nederland vrijwel gelijk

bron: FoodPro Network
Het totale verbruik van vlees en vleeswaren op basis van karkasgewicht per hoofd van de bevolking in Nederland was in 2023 vrijwel gelijk aan 2022. Toen werd er 75,1 kilo gegeten, in 2023 komt dit verbruik uit op 75,3 kilo. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier.
Sinds 2005 onderzoekt Wageningen Economic Research de vleesconsumptie jaarlijks. Het jaar 2022 was daarin het jaar met het laagste verbruikscijfer. De cijfers voor 2023 verschillen nauwelijks van de cijfers die voor 2022 zijn berekend. Het verbruik van de hoofdcategorieën varkens-, rund- en pluimveevlees wijzigt in alle drie de gevallen weinig met 0,2 kilo. In de andere te onderscheiden categorieën van kalfs-, schapen- en geiten- en paardenvlees werd geen verandering gemeten.
Er hebben zich geen verrassende veranderingen in 2023 voorgedaan. Opvallend is wel dat uit de data die betrekking hebben op vleesaankopen bij supermarkten, slagers en poeliers blijkt dat de kleine toename in het totale verbruik van rundvlees samenhangt met de gestegen verkoop van rundvleesgehakt. De verkoop van ander rundvlees via het retailkanaal daalt met 7,7%.
Het afzetverlies van varkensvlees in de verkoop bij supermarkten en slagerijen is 0,2%, maar wordt op het totaal niet gecompenseerd door de met 3,4% gestegen verkoop van half-om-half gehakt. In beide gevallen wijst dit erop dat er minder duurder snijvlees is verkocht en meer goedkopere producten als gehakt en hamburgers.
Meer informatie is te vinden in de publicatie Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2023.
Laatste nieuws
-
16 jul Bevoorrading Jumbo's gaat door ondanks staking uitzendkrachten
-
16 jul Farm Frites bouwt een nieuwe fabriek in Australië
-
16 jul Wat kan AI betekenen voor de voedingsindustrie?
-
16 jul Verbeterde voedingskwaliteit dankzij optimale temperatuurbeheersing
-
16 jul Plantaardig alternatief voor kaas via fermentatie van erwteneiwit
-
16 jul Voorkom one-size-fits-all aanpak in de supply chain
-
15 jul Voedings- en drankenindustrie blijft investeren in verduurzaming
-
15 jul FrieslandCampina zou divisie van Fonterra willen
-
15 jul Carrefour schrapt banen op hoofdkantoor in Italië
-
15 jul TOP: 'Plantaardig alternatief voor braadworst is duurzamer en gezonder'
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan