Kleinere verpakkingen zorgen voor minder overconsumptie en voedselverspilling

Bij het bestrijden van obesitas en overgewicht en het vermijden van voedselverspilling is het belangrijk dat er aandacht is voor het aanbieden van juiste hoeveelheden. Effectieve win-winstrategieën omvatten bijvoorbeeld het aanzetten van consumenten tot een keuze voor kleinere verpakkingsgroottes en het verpakken van voedsel in kleinere porties. Dat stelt Amber Werkman die op donderdag 7 november aan de Rijksuniversiteit Groningen hoopt te promoveren.

Er wordt in de praktijk vaak afzonderlijk gekeken naar het bestrijden van overgewicht en de aanpak om verspilling van voedsel te verminderen. Werkman keek naar verschillende individuele factoren en  omgevingsfactoren die van invloed zijn op de besluitvorming van consumenten over voeding.

Amber Werkman onderzocht of en hoe het veranderen van de eenheidsgrootte van voedsel kan bijdragen aan een vermindering van voedselconsumptie en tegelijk de verspilling van voedsel helpt verminderen. In haar proefschrift verkent ze ook de praktische implicaties van haar pleidooi en doet ze suggesties voor nader onderzoek.

Meer informatie is te vinden in het proefschrift Waist versus waste: Understanding the interface between consumer food consumption and waste van Amber Werkman.

Laatste nieuws