ING: personeelstekort steeds groter voor voedingsindustrie

bron: FoodPro Network
Personeelstekort vormt al ruim drie jaar de grootste belemmering voor bedrijven in de Nederlandse voedingsindustrie, aldus ING. Maar volgens onderzoekers van de bank zullen de zorgen de komende jaren alleen maar toenemen. Het huidige personeelsbestand vergrijst en de aanwas van jongere medewerkers blijft uit.
Volgens ING is de voedings- en genotmiddelenindustrie de grootste werkgever binnen de Nederlandse industrie. Maar ondanks de sterk gestegen lonen in de sector, is er een tekort aan personeel. En dat lijkt nog wel even zo te blijven. ING schat dat ongeveer een op de zeven werknemers tussen 2025 en 2030 met pensioen gaat. Tegelijkertijd is het aandeel jongeren dat werkt in de voedingsindustrie in 2023 en 2024 kleiner geworden.
Ook daalt het aantal studenten op relevante opleidingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mbo-opleidingen in de techniek en procesindustrie en hbo-opleidingen in de richting techniek en agro en food. "Minder instroom van talent verzwakt de concurrentiepositie van de Nederlandse voedingsindustrie, ook omdat in andere EU landen die problemen minder spelen", aldus sectoreconoom Ceel Elemans.
Bij het uitblijven van voldoende personeel wordt vaak gekeken naar automatisering en robotisering om de arbeidsproductiviteit op peil te houden. Maar juist dat heeft de Nederlandse voedingssector volgens Elemans al veel gebracht. Qua arbeidsproductiviteit is de Nederlandse voedingsindustrie bovendien al koploper binnen de EU. "Investeringen in state-of-the-artproductielijnen zijn weinig waard zonder mensen die verantwoordelijk zijn voor wat die lijn moet maken", aldus Elemans.
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
06 mei Opleiding Medewerker specificatiebeheer
-
06 mei Werkt uw cryogene vriestunnel optimaal? Air Liquide kan helpen.
-
02 mei La Lorraine investeert 100 miljoen euro in Amerikaanse fabriek
-
02 mei Voedingsmiddelen, dranken en tabak 7,2 procent duurder
-
02 mei McDonald's verkoopt minder vooral in de Verenigde Staten
-
02 mei Hoe maak je voedselveiligheid onderdeel van de hele organisatie?
-
02 mei Nestlé introduceert vloeibaar espressoconcentraat in de Verenigde Staten
-
01 mei IFFA 2025: technologische sprong voor vlees- en eiwitverwerking
-
01 mei Omzet Royal A-ware stijgt naar 3,8 miljard euro
-
01 mei Omzet voedingswinkels stijgt
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan