Ruim 90% van de soja wordt gebruikt in diervoeders

Wageningen Social & Economic Research heeft onderzoek uitgevoerd naar alternatieven voor import van soja van buiten de Europese Unie. Daarin blijkt dat minder dan 1% van de wereldwijde jaarlijkse productie van soja van ruim 300 miljoen ton in Nederland gebruikt wordt. In de Europese Unie en Nederland wordt meer dan 90% van de soja gebruikt in diervoeders. Dat meldt minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aan de Tweede Kamer.

In Nederland wordt minder dan 10% van de soja gebruikt voor consumptie, inclusief het gebruik van sojaolie in de voedings- en genotmiddelenindustrie. Een paar procent van de soja wordt gebruikt voor tofu, tempé en andere vleesvervangers. De soja in deze producten is volledig afkomstig uit de Europese Unie.

Ongeveer een kwart van het ruw eiwit in diervoeders in de Europese Unie wordt geïmporteerd van buiten de Europese Unie. Sojaschroot is daarbij de belangrijkste eiwitrijke grondstof. De uitwisselbaarheid tussen grondstoffencategorieën in diervoeders is beperkt vanwege verschillen in eiwitgehalte en aminozuursamenstelling. Maar ook binnen grondstofcategorieën kunnen aanzienlijke verschillen in eiwitgehalte bestaan.

De Europese Unie heeft een lage zelfvoorzieningsgraad in eiwitrijke diervoedergrondstoffen en is voor twee derde van haar behoefte afhankelijk van import. Er wordt veel onderzoek gedaan naar en geëxperimenteerd met peulvruchten maar in de praktijk zijn peulvruchten minder dan 1% van de diervoedergrondstoffen in de Europese Unie. Peulvruchten zijn minder beschikbaar, minder eiwitrijk en duurder dan sojaschroot.

Meer informatie is te vinden in het rapport Alternatieven voor import van soja van buiten EU.

Laatste nieuws