Vleesconsumptie daalt iets

De hoeveelheid vlees die de gemiddelde Nederlander eet is vorig jaar met ongeveer een halve kilo gedaald en daarmee op het laagste niveau in twintig jaar gekomen. Onderzoekers van de universiteit van Wageningen hebben dat berekend. Ze houden de cijfers bij in opdracht van Wakker Dier. Die organisatie is blij dat de vleesconsumptie langzaam maar gestaag daalt.

Die afname gaat niet in een rechte lijn. In hun vorige rapport noteerden de onderzoekers van Wageningen Social & Economic Research nog een lichte toename, maar dat bleek een korte trendbreuk.

Volgens de woensdag verschenen cijfers kwam het totale vleesverbruik van Nederlanders in 2024 uit op 74,4 kilo. Dat is het zogeheten karkasgewicht, dus inclusief bot. Sinds 2005 was dit cijfer nog niet eerder onder de 75 kilo gekomen. Ongeveer de helft daarvan wordt daadwerkelijk opgegeten, iets meer dan 37 kilo dus.

De huidige vleesconsumptie ligt nog altijd een stuk hoger dan het wetenschappelijke advies van de EAT-Lancet Commissie. Die kijkt naar de gezondheid van mensen en naar de gezondheid van de planeet. Volgens het laatste advies van de commissie zouden mensen per dag maximaal 15 gram rood vlees en 30 gram vis of wit vlees, zoals kip, moeten eten. Dat komt neer op ruim 16 kilo.

Ten opzichte van 2009 is de vleesconsumptie met 6 procent gedaald. 

Laatste nieuws