Colruyt nu ook in conflict met Mondelez

HALLE - Een twee weken nadat sommige producten van Nutella uit de schappen verdwenen bij Colruyt, ontbreken nu ook producten van onder andere Côte d’Or, LU en Milka. Colruyt raakt het met producent Mondelez niet eens over de inkoopvoorwaarden.

Minstens 27 producten van belangrijke Mondelez-merken zijn momenteel tijdelijk niet beschikbaar in de Collect&Go webwinkel van Colruyt en in diverse schappen in de winkels, aldus De Tijd. Een woordvoerder van de retailer wil tegen de Belgische krant zoals gebruikelijk niet teveel details kwijt: “Dit voorval kadert in de jaarlijkse commerciële onderhandelingen. We blijven constructief overleggen en zijn ervan overtuigd dat we tot een overeenkomst komen. Dit is dus van tijdelijke aard.”

Ook de reden voor het conflict ligt voor de hand. Zoals veel andere merkfabrikanten wil Mondelez volgend jaar de prijzen verhogen. De kosten voor grondstoffen, energie en transport zijn sterk gestegen en bedrijven willen die kosten doorberekenen. Het kan daarbij gaan om sterke stijgingen van 5 à 10% en in extreme gevallen zelfs tot 25%.

Supermarkten willen de prijzen echter niet verhogen. Ze vrezen dat merkfabrikanten van de huidige situatie willen profiteren om de prijzen buitensporig te verhogen. In het geval van Colruyt speelt daarnaast de laagsteprijsgarantie die de keten hanteert mee. Colruyt wil zeker zijn van de beste inkoopvoorwaarden en zal niet als eerste supermarkt de consumentenprijzen verhogen, vooral niet nu het marktaandeel sinds het uitbreken van de coronacrisis onder druk staat. Topman Jef Colruyt waarschuwde een aantal weken geleden al voor dalende winstcijfers.

 

Zie ook: Conflict tussen Ferrero en Colruyt over inkoopprijs Nutella





Laatste nieuws