Waarom droogijsstralen dè reinigingstechniek is voor de voedingsmiddelenindustrie.
bron: FoodPro Network
KAATSHEUVEL - Droogijs staat in de eerste plaats bekend als koelmiddel voor de transport- en voedingssector, daarnaast is droogijs ook ontzettend efficiënt om uw machines in de voedingsmiddelenindustrie te reinigen. Waarom? lees verder.
Droogijsstralen, de (droge) reinigingstechniek voor u.
Voor sommige bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie is het droog reinigen een must. Deze bedrijven kunnen het zich niet permitteren om met behulp van een natte reinigingstechniek de machines schoon te maken. Hierbij kunnen de bacteriën namelijk worden verspreid. Dit zorgt ervoor dat ofwel de kwaliteitseisen die aan een product zitten niet behaald worden, ofwel dat er een langere downtime nodig is om alles goed te laten drogen. Bij het reinigen van machines van producenten – actief in de droge voedingsmiddelenindustrie (in de breedste zin van het woord) – is dit een belangrijk kwaliteitsaspect.
Wilt u droog reinigen omdat uw proces droog moet blijven?
Dan is droogijs een uitstekend alternatief. Droogijsstralen is een efficiënte, droge en milieuvriendelijke manier van reinigen. U kan met behulp van droogijsstralen op een efficiënte manier uw machines reinigen terwijl u zich geen zorgen hoeft te maken over eventuele kwaliteitsproblemen na reiniging. Reinigen met droogijs werkt vaak ook sneller vanwege het feit dat er minder demontage nodig is dan bij een natte reinigingsmethode. Daarnaast is droogijs niet geleidend.
Voorkom ongewilde bacteriegroei!
Bij een natte reinigingstechniek zoals ''de hogedrukspuit'', blijft er vocht achter. Dit heeft als gevolg dat er een voedingsbron ontstaat voor bacteriën. Daarnaast verspreiden de aerosolen ook het vuil en dus de bacteriën. Bij droogijs daarentegen, is de reinigingstechniek een droge reinigingstechniek. Hierdoor heeft u geen last van deze verspreiding. Daarnaast heeft het droogijs een bacteriostatisch effect, dit wil zeggen dat het de voedingsbron van de bacteriën wegneemt. Omdat er geen vocht ontstaat bij gebruik van droogijs, kan het vuil na reiniging eenvoudig opgeveegd worden.
Langere levensduur
De reinigende werking van droogijs is corrosie- en schuurvrij. Bovendien reinigt droogijs grondiger en sneller dan de traditionele methodes, waardoor het aantal reinigingen beperkt kan worden. Vanwege het sublimerende effect van droogijs, zal het geen schade toebrengen aan uw machines/ elektrische onderdelen.
Wat is droogijs?
Droogijs is CO2 in vaste vorm. Droogijs heeft een temperatuur van -78.5°C. “Het droogijs granulaat – dat geleverd kan worden met een FSSC 22000 certificaat – wordt door middel van een straalmachine met hoge snelheid (150 tot 300 meter per seconde) op het te reinigen oppervlak gespoten”, aldus Maurice Lemmens, General manager ICS Droogijs (onderdeel van de Air Liquide groep).
Hoe werkt droogijs?
Het stralen van droogijs kent drie effecten van reinigen.
1.Reiniging door ‘mechanische energie’
Door het stralen en de bijkomende luchtdruk, raken de droogijskorrels het oppervlak met 150 - 300 m/s. Hierdoor ontstaat er een grote kinetische impact.
2. Reiniging door ‘thermische energie’
Droogijs is -79°C. Door het droogijs te stralen op een oppervlak ontstaat er een ‘’shock-effect’’. Dit zorgt voor scheurtjes in de vuillaag, deze wordt bros en laat los.
3.Reiniging door ‘sublimatie’
Waar de korrels het oppervlak raken, sublimeren de korrels (exploderen). Door de sublimatie zet het droogijs uit, het droogijs vergroot met +- 550x. Hierdoor ontstaat er een liftende kracht wat resulteert in de verwijdering van het vuil dat op het gereinigde oppervlak zat.
Contact
Wilt u meer weten over het gebruik van droogijsstralen in de voedingsmiddelenindustrie of heeft u vragen over de toepassing van droogijs in uw branche? Schroom niet en stuur een vrijblijvende mail naar: didier.brouns-sc@airliquide.com of neem eens een kijkje op onze website.
Bron: ICS-Dry Ice B.V. -an Air liquide company - partners FoodPro Network
(Blasteq, z.d.)
Laatste nieuws
-
06 dec Consumenten geven 2,5 procent minder uit aan voedings- en genotmiddelen
-
06 dec Amerikaanse start-up maakt kweekzuivel met CO2 als hoofdingrediënt
-
06 dec Bas Roelofs wordt nieuwe CEO van Signature Foods
-
06 dec Wat komt er kijken bij specificatiebeheer?
-
06 dec Waardevolle voedingsingrediënten uit koffieprut
-
06 dec Hoe planningssoftware voor voedselproductie zorgt voor consistent succes op 3 fronten
-
05 dec AB InBev Nederland stelt nieuwe algemeen directeur aan
-
05 dec Bonden schorten stakingen bij Heineken op
-
05 dec Aantal bezorgers in vier jaar tijd met 75 procent gestegen
-
05 dec Supermarkten maken schapruimte vrij voor shakes en eiwitrepen
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan