CO2-voetafdruk van varkensvlees kan tot 2030 met 20% verminderen

Tegen 2030 kan de uitstoot van broeikasgassen in de toeleveringsketen van varkensvlees in West-Europa met gemiddeld meer dan 20% worden verminderd door innovaties in voeders en het behandelen en verwerken van de mest. Wetgeving en marktinitiatieven kunnen deze ontwikkeling stimuleren. Dat stellen analisten van de Rabobank.

Het voer en de mest van varkens leveren een belangrijke bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen in de toeleveringsketen van varkensvlees. Er zijn verschillende maatregelen die nu al kunnen worden geïmplementeerd door bedrijven om deze uitstoot flink te verminderen.

Om de kansen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen te benutten en om dit aan te moedigen, moeten de markt en mogelijk ook overheden de varkensproducenten prikkels geven,aldus analisten van Rabobank. Een belangrijke voorwaarde voor een stimuleringsprogramma is de ontwikkeling van betrouwbare meet- en boekhoudsystemen voor emissiereducties die kunnen zorgen voor een eerlijke verdeling van beloningen en risico's binnen de toeleveringsketen.

De marktdeskundigen van de Rabobank zien al een aantal initiatieven ontstaan van vleesverwerkende bedrijven, supermarkten en brancheorganisaties voor varkensvlees met een kleinere milieu-voetafdruk. Het internationale karakter van de toeleveringsketen van varkensvlees maakt het echter complex.

 

Bron: Rabobank

Meer over


Laatste nieuws