Vragen over plan van JBS voor Nederlandse houdstermaatschappij

Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft bij verschillende overheidsdiensten navraag gedaan over hun contact met JBS over de vestiging van een houdstermaatschappij in Nederland. De Belastingdienst mag geen informatie over de fiscale positie van een individuele belastingplichtige voor iedereen kenbaar te maken. Voor andere overheidsdiensten heeft de van Rij kunnen nagaan dat er geen contact is geweest met het Braziliaanse vleesconcern JBS over deze zaak. Dat meldt de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op vragen van de Partij voor de Dieren.

Voor de Belastingdienst geldt dat het voor nog niet in Nederland actieve bedrijven mogelijk is om contact op te nemen met het aanspreekpunt potentiële buitenlandse investeerders. Die instantie is bevoegd tot het maken van afspraken vooraf over de fiscale aspecten van voorgenomen investeringen door een potentiële buitenlandse investeerder die overweegt een eerste fysieke investering in Nederland te doen die ook werkgelegenheid oplevert in Nederland.

De Belastingdienst gaat niet in vooroverleg wanneer belastingbesparing de doorslaggevende reden van een rechtshandeling is of als een belanghebbende op de sanctielijst van de Europese Unie staat. Bij vooroverleg ter verkrijging van zekerheid vooraf in de vorm van een ruling met een internationaal karakter is onder andere vereist dat het verzoekende lichaam deel uitmaakt van een concern dat in Nederland bedrijfseconomische operationele activiteiten uitoefent.

Voor de motivatie van het bedrijf om een Nederlandse nv op te richten, moet de staatssecretaris afgaan op de uitlatingen van het bedrijf zelf. Uit de openbare informatie waar ook de vragen van de Partij voor de Dieren op gebaseerd zijn, maakt Van Rij op dat JBS een Nederlandse nv overweegt om een duale beursnotering in Brazilië en de Verenigde Staten mogelijk te maken. Dat lijkt hem op zichzelf een legitiem economisch doel. Wanneer vennootschappen met weinig reële economische activiteiten echter worden gebruikt om fiscale voordelen te halen, vindt het kabinet dit onwenselijk.

Laatste nieuws