Milieu-impact van dag zonder vlees en zuivel in kaart gebracht

Wetenschappers van Wageningen University & Research analyseerden de milieu-impact van de voedselconsumptie in Nederland. De uitstoot van broeikasgassen uitgedrukt in CO2-equivalenten is op een dag dat gekozen wordt voor vlees- en zuivelvervangers in plaats van vlees en zuivel circa 38,5% lager.

De onderzoekers gebruikten gegevens uit de nieuwste Nationale Voedselconsumptiepeiling 2019-2021. In deze populatie steekproef onder 1747 Nederlandse volwassenen was de gemiddelde vlees- en zuivelconsumptie respectievelijk 108,0 en 346,2 gram per dag. De milieu-impact van dagelijkse diëten werd over de dagen heen vergeleken met en zonder vlees- en zuivelconsumptie.

Op dagen waarop mensen vlees en zuivelproducten consumeerden had hun dieet een hogere uitstoot van broeikasgassen vergeleken met de dagen waarop ze dat niet deden. De emissie was 5,3 kilo CO2-equivalenten per dag voor een dag met vlees- en zuivelconsumptie en 3,0 kilo CO2- equivalenten per dag voor dagen zonder vlees- en zuivelproductengebruik.

Ook wanneer er werd gekeken naar het landgebruik, watergebruik en andere emissies waren er verschillen. Op dagen met gebruik van vlees en zuivel is het landgebruik, de eutrofiëring van zoet water, de verzuring van grond en de mariene eutrofiëring hoger. Het watergebruik is op dagen dat vlees en zuivelproducten worden gegeten wel lager. 

Wanneer consumenten vlees en zuivel zouden vervangen door plantaardige vlees- en zuivelvervangers in hun dagelijkse voeding, kan dit leiden tot een vermindering van 38,5% in de uitstoot van broeikasgassen, een 18,2%  lager landgebruik, 61,6% minder terrestrische verzuring, 15,3% minder zoetwatereutrofiëring en 47% minder minder mariene eutrofiëring.

Meer informatie in de publicatie Change in Diet-related Environmental Impact by Substituting Meat and Dairy for Alternatives - Dutch National Food Consumption Survey 2019-2021.

Laatste nieuws