Visie: ‘We moeten af van de term ultrabewerkt eten'

Vincenzo Fogliano, hoogleraar Voedselkwaliteit en -ontwerp aan de Wageningen Universiteit, pleit voor een andere definitie van gezonde voeding. Het gaat naar zijn mening te veel over de mate waarin voedingsproducten een bewerking hebben ondergaan. Naar zijn mening is vooral de nutritionele samenstelling van belang. Dat meldt Resource van de Wageningen University & Research.

Fogliano schreef onlangs samen met enkele internationale collega’s een commentaar naar wetenschapstijdschrift The Lancet. Volgens het artikel waarop hij reageert, wordt de kans op kanker en cardiometabole ziekten hoger als mensen meer ultrabewerkte voedingsproducten gebruiken. Vorige week verscheen een ander artikel in wetenschapstijdschrift BMJ waarin onderzoekers een vergelijkbare conclusie trekken.

Niet alle producten die de voedingsindustrie levert en die nu bestempeld worden als ultrabewerkt zijn ongezond, aldus de Wageningse hoogleraar. Hij meent dat het probleem voortkomt uit de Nova-classificatie. Deze indeling is een aantal jaar geleden bedacht en wordt sindsdien vaak in onderzoek gebruikt om aan te geven of voedingsproducten bewerkt of onbewerkt zijn.

Zo zijn diepvriesgroenten volgens de Nova-classificatie ultrabewerkt, maar ze zijn qua voedingswaarden net zo goed als verse groenten. Fogliano zou liever zien dat producten werden ingedeeld op basis van hun voedingswaarden. Het stimuleert bedrijven ook niet om hun producten te verbeteren, want ze zullen altijd als ultrabewerkt getypeerd blijven worden.

Laatste nieuws