Voedingsmiddelen, dranken en tabak 3,2 procent duurder

De gemiddelde prijsstijging van goederen en diensten kwam in april uit op 2,7 procent. Daarmee lag de inflatie lager dan in maart (3,1%) in vergelijking met een jaar eerder. In februari was de inflatie nog 2,8 procent.

De iets lagere inflatie hangt vooral samen met de energieprijzen en de prijzen van motorbrandstoffen aan de pomp. In maart werden energie en motorbrandstoffen nog 3,7 procent duurder. In april was sprake van een kleinere stijging met 3,3 procent.

De prijsstijging van voedingsmiddelen, dranken en tabak viel in april met een plus van 3,2 procent hoger uit dan in de voorgaande maand.

Toen de inflatie in 2022 en 2023 tot zeer hoge niveaus klom, zijn consumenten in de supermarkt vaker opzoek gegaan naar alternatieven voor de relatief dure A-merken. 

De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode was in april 2,6 procent, tegen 3,1 procent in maart. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

Het Europese statistiekbureau Eurostat komt later in de ochtend ook met een voorlopige raming over de inflatie in de eurozone in april. De inflatie in het eurogebied bedroeg in maart 2,4 procent, tegen 2,6 procent in februari.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws