LTO: 'Vleestaks draagt niet bij aan verduurzaming'

DEN HAAG - Alle boeren willen een eerlijke prijs voor vlees en zuivel. Dat is essentieel voor de verdere verduurzaming van de veehouderij en een eerlijk inkomen. Een vleestaks, zoals die nu door de True Animal Protein Price Coalition (TAPPC) wordt voorgesteld, draagt daar wat LTO Nederland betreft niet aan bij. Een heffing is volgens LTO niet de gewenste manier om verdere verduurzaming vorm te geven.

VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland werken op dit dossier al maanden goed samen om het ministerie van LNV en het adviescollege Remkes handvatten aan te reiken. Vanaf 5 november jl. wordt daarnaast binnen het landbouwcollectief aan een gezamenlijk stikstofplan onder voorzitterschap van Aalt Dijkhuizen gewerkt. De coalitie komt op korte termijn met een reëel plan voor minister Schouten (LNV) dat door de gehele sector wordt gedragen.

LTO vindt het dan ook teleurstellend dat het ministerie vooruitlopend op dit plan vandaag al maatregelen heeft aangekondigd. “Dat de bouw verder moet, staat buiten kijf. De bouw- en agrarische sector staan schouder aan schouder. Ook binnen onze sector realiseert iedereen zich nu dat we in een land van compromissen leven. Maar dan moet het kabinet daar ook naar handelen. Iedereen wint als er niet vanuit paniekvoetbal korte termijn maatregelen worden aangekondigd,” aldus Marc Calon, voorzitter LTO Nederland.

Voermaatregelen
“We benadrukken continu dat boeren de (financiële) ruimte moeten krijgen én behouden om te kunnen innoveren. Het voornemen van het kabinet om voor de landbouw doelen voor het voerspoor neer te leggen die door de sector zelf verder worden uitgewerkt, biedt mogelijkheden. Het is goed dat er een doel wordt geformuleerd en geen middel, maar dit hoort thuis in een integraal plan. Het Landbouwcollectief werkt daar nu aan. We hebben nog de nodige vragen, bijvoorbeeld over het functioneren van het aangekondigde stikstofregister en de 30/70-procent verdeling van vrijgekomen ruimte door emissiereducties,” aldus Marc Calon. Boeren en tuinders werken sinds de jaren 90 al aan de reductie van de stikstofemissie. Zij hebben met hun positieve en coöperatieve grondhouding dan ook reeds flinke resultaten geboekt.

 

Lees hier het hele persbericht.

 

Bron: LTO Nederland





Laatste nieuws