ABN AMRO: 'Buitenlandse vraag naar Nederlands voedsel blijft hoog'

AMSTERDAM - In 2019 is de exportwaarde van voedingsmiddelen toegenomen en ook dit jaar blijft de vraag naar Nederlandse producten vanuit het buitenland hoog, aldus ABN AMRO in de Sectorprognose Agrarisch voor de periode 2020 en 2021.

De uitvoer van voedingsmiddelen is vorig jaar  toegenomen. ABN AMRO schat op basis van de beschikbare uitvoercijfers in dat de uitvoerwaarde over heel 2019 met 5 procent is toegenomen. De uitvoerwaarde van vlees steeg met ruim 7 procent het hardst. De flinke stijging van vleesproducten is het gevolg van de Afrikaanse varkenspest in China, waardoor op de wereldmarkt tekorten aan varkensvlees zijn ontstaan. De uitvoerwaarde van varkensvlees is naar schatting met circa 30 procent toegenomen. Dit was deels volume (circa 16 procent) en deels prijs.

Niet alleen de uitvoerwaarde van vlees steeg, vrijwel alle productgroepen kenden in 2019 een stijging. Zo steeg de waarde van de visexport met 6 procent en de uitvoerwaarde van groente en fruit met 7 procent.

Voor 2020 verwacht ABN AMRO een verdere stijging van de export van voeding. Het belangrijkste afzetland voor Nederlandse producten is Duitsland. ABN AMRO verwacht voor Duitsland een toename van de consumptieve bestedingen van 1% in 2020 en 1,3% in 2021. Dat zorgt ook voor een verdere toename van de vraag naar consumptiegoederen, waaronder voedingsmiddelen.

Groei in VK ondanks Brexit

Het Verenigd Koninkrijk is ook een belangrijke afnemer van Nederlandse voedingsmiddelen. Ondanks de aanstaande brexit verwacht ABN AMRO dat de consumptieve bestedingen daar in 2020 met 1,2% toenemen. In China vindt de hoogste groei plaats. De groei van de uitvoer wordt naar verwachting voorlopig vooral gestuwd door een stijgende vraag naar vlees vanuit China, wat terug te zien zal zijn in hogere exportcijfers voor 2020 en 2021.

Effecten van stikstofmaatregelen
ABN AMRO verwacht dat het tekort aan arbeidskrachten de komende jaren verder toeneemt. Eind 2019 zag 17% van de ondernemers in de land- en tuinbouw het tekort aan personeel als serieuze belemmering in hun bedrijfsvoering.

De agrarische sector krijgt naast de arbeidstekorten en opvolgingsproblematiek te maken met beperkte groeimogelijkheden als gevolg van de stikstofmaatregelen. 

 

Bekijk hier de sectorprognose van ABN AMRO.





Laatste nieuws