Europese Rekenkamer kritisch over Europees beleid voor voedseletiketten

bron: FoodPro Network
De Europese Rekenkamer stelt vast dat consumenten in de Europese Unie makkelijk in verwarring gebracht kunnen worden door de informatie op voedseletiketten. Met behulp van voedseletiketten kunnen mensen een weloverwogen keuze maken bij het kopen van voedsel. Europese consumenten hebben echter te kampen met een groeiend aantal claims, logo’s, slogans, labels en scores die niet alleen verwarrend maar ook misleidend kunnen zijn.
Etiketten worden vaak gebruikt om producten aantrekkelijker te maken door de nadruk te leggen op vermeende voordelen zoals gezond, biologisch of glutenvrij. Dankzij de Europese regels wordt op de etiketten basisinformatie vermeld, maar de Europese Rekenkamer ziet een aantal zorgwekkende hiaten in de wetgeving en problemen met controles en sancties.
Zo mogen voedings- en gezondheidsclaims volgens de Europese regels worden gebruikt, zelfs voor producten met een hoog gehalte aan vet, suiker of zout. Producten met veel suiker kunnen bijgevolg worden aangeprezen als eiwitrijke producten. Op verpakkingen staan ook niet-gereglementeerde gezondheidsclaims. Voorbeelden hiervan zijn claims zoals geeft meer energie of verbetert de fysieke prestaties, die vaak niet wetenschappelijk bewezen zijn.
Sommige consumenten kunnen via etikettering worden benadeeld. Zo hebben mensen met een voedselallergie soms te maken met overdreven voorzichtige allergenenetikettering en vage vermeldingen. Ook het gebruik van de vermelding veganistisch of 'vegetarisch is niet gereglementeerd..
Meer informatie is te vinden in de publicatie Voedseletikettering in de EU - Consumenten kunnen verdwalen in het labyrinth van etiketten.
Laatste nieuws
-
26 mrt 6 tips voor het vertalen van etiketten
-
26 mrt Voedingsindustrie krijgt mogelijkheden voor kortere opleidingstrajecten medewerkers
-
26 mrt Hoe planningssoftware voor voedselproductie zorgt voor consistent succes op 3 fronten
-
26 mrt Supply Chain Management: eerst het gezamenlijke doel, het collectieve gevoel en dán de tool
-
25 mrt Voedselverspilling bij meetings en lunches
-
25 mrt Vandemoortele neemt de Europese margarine- en spreadsdivisie van Bunge over
-
25 mrt DSM-Firmenich, Nutricia en FrieslandCampina vroegen veel octrooien aan
-
25 mrt Boon verlaagt consumentenprijzen structureel met 30%
-
25 mrt Spadel investeert in Something & Nothing
-
25 mrt Hogere omzet en winst voor Hero Group
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan