Kippenboeren willen NVWA voor rechter slepen na fipronilcrisis

DEN HAAG - De NVWA moet de schade terugbetalen die kippenboeren hebben geleden door de fipronilcrisis. Aldus LTO Nederland in een persbericht. De organisatie dreigt de NVWA voor de rechter te slepen.

Het gaat in totaal om 120 kippenboeren, maar dat aantal kan nog stijgen. De kippenboeren zijn vooral boos omdat de NVWA al eind 2016 wist dat het bedrijf Chickfriend fipronil gebruikte. LTO Nederland: "Veel stallen van pluimveehouders zijn juist na november 2016 nog door ChickFriend behandeld, terwijl deze ondernemers niet wisten of konden weten dat er fipronil door het gebruikte middel was gemengd. De NVWA wist wel van het gebruik van fipronil door ChickFriend en heeft daar onvoldoende mee gedaan." 

De NVWA heeft de sector hier volgens LTO Nederland niet over geïnformeerd. "Dat is echt onbegrijpelijk en niet uit te leggen", aldus Eric Hubers, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland. "Dit kan niet en moet anders. We moeten voorkomen dat de NVWA zo kan handelen in vergelijkbare situaties."

In totaal zou het gaan om een bedrag rond de 50 miljoen euro, denkt LTO. Als meer bedrijven zich aanmelden dan kan dat bedrag nog stijgen. De NVWA heeft twee weken om te reageren.





Laatste nieuws