Ontslagboete wordt toch afgeschaft: noodpakket met maand verlengd

DEN HAAG - De ontslagboete wordt toch afgeschaft in het tweede noodpakket zoals dat eerder was aangekondigd door minister Koolmees van Sociale Zaken, ondanks de grote weerstand bij oppositiepartijen en werknemers. Er komt wel een kleinere heffing bij massaontslagen als de vakbonden niet worden betrokken. Ook wordt het steunpakket met een maand verlengd. Het steunpakket loopt nu tot en met september, aldus Haagse bronnen tegen diverse media.

Door het schrappen van de ontslagboete hoeven werkgevers na 1 juni geen boete van 50% van de loonkosten meer te betalen als zij tot 20 werknemers ontslaan en gebruik maken van de NOW-regeling. 

De subsidie zelf, die werkgevers in het tweede pakket vanaf 6 juli kunnen aanvragen, moet altijd worden terugbetaald bij ontslag, dat verandert niet.

Als een werkgever 20 of meer mensen ontslaat zonder overleg met de vakbonden of de ondernemingsraad, dan moet de subsidie worden terugbetaald plus een boete van 5% over de totale loonsubsidie.

Het arbeidsrecht blijft in alle gevallen gewoon van toepassing. Werknemers zijn daardoor in principe goed beschermd tegen ontslag, maar de coronacrisis is in veel gevallen een geldig argument om een contract te verbreken.

Vergoeding voor ondernemers wordt verruimd

De vergoeding voor ondernemers die hun omzet zien dalen wordt verruimd. Nu krijgen bedrijven maximaal 20.000 euro om hun kosten mee te compenseren, dat bedrag wordt verhoogd naar maximaal 50.000 euro. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het tweede noodpakket.





Laatste nieuws