Overname door JBS biedt Vivera enorme kansen

HOLTEN - Vivera werd deze zomer overgenomen door de Braziliaanse vleesgigant JBS. Daarbij zijn geen bijzondere afspraken over strategische onafhankelijkheid op papier vastgelegd, zoals Ben & Jerrry's deed toen het door Unilever werd overgenomen. Topman Willem van Weede van de producent van vleesvervangers zag daar geen aanleiding voor. De overname door JBS ziet van Weede vooral als kans voor Vivera.

"Wij denken dat je een grote impact kan hebben door een heleboel mensen een heel klein beetje te laten bijdragen. En als je te activistisch bent, schrik je mensen af. Mensen die net zo goed zorgen hebben om het klimaat. Mijn persoonlijke overtuiging, en ook die van Vivera, is dat we niet aan meat bashing moeten doen, maar mensen moeten verleiden tot alternatieven die beter zijn", aldus Van Weede tegen het FD.

'Bij de overname hebben we met meer dan 5 partijen gesproken, allemaal grote voedingsmiddelenbedrijven. De uitkomst is goed voor de aandeelhouder en een enorme kans, denk ik", aldus de Vivera-topman. "Juist omdat JBS het grootste vleesbedrijf ter wereld is, kunnen zij heel serieus in plantaardig investeren. Aanvullend kunnen wij van binnenuit een verandering in gang zetten. We zijn misschien een klein onderdeel, maar met grote strategische betekenis en potentie."

"De jaaromzet van Vivera is nu bijna 100 miljoen euro en in 2025 moet dat 250 miljoen zijn. Ons bedrijf is momenteel in 25 Europese landen actief. JBS opereert wereldwijd. Er vinden voorbereidende gesprekken plaats om onze producten in meer landen op de markt te brengen. Andersom kunnen wij JBS helpen met het uitbreiden van hun eigen plantaardige productie en de acquisitie van andere plantaardige merken", aldus Van Weede tegen de zakenkrant.

 

Bron: FD

Foto: Vivera





Laatste nieuws